www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

Úvod » Seriály » Historie fotbalu v Hradci Králové » 8. díl: 1914 - 1918

8. díl: 1914 - 1918

1914 - 1918

Ve středu 11. února 1914 se konala valná hromada SK Hradec Králové. Zhodnotila podzimní výsledky roku 1913 a proběhly volby. Předsedou byl zvolen opět Jindřich Komárek, místopředsedou prof. František Musil (navíc správce hřiště), pokladníky pánové Polák a holič Hlavatý.

V neděli 8. března kombinovaný tým SK Hradec hostil Spartu Pardubice a zvítězil 6:0 (4:0). Brankou se loučil Václav Petrovický, který odešel do Srbska za svým kamarádem Aloisem Machkem posílit bělehradské mužstvo Velika Srbija.

Nymburk viděl v neděli 22. března porážku svého Polabanu s hradeckým SK 0:5 a za tři dny zvítězil SK Hradec i nad Chrudimí 5:0 (4:0).

Hodek a Řehák zařídili vítězství v derby s SK Pardubicemi 2:0 (1:0), následovala výhra nad Dvorem Králové 3:0 (1:0), a pak už přišel velikonoční zájezd na Moravu.

V neděli 12. dubna vyběhla v Olomouci na hřiště sestava v brance s Rychmanem, výborným Máchou v obraně a v útoku zářili Hodek, Řehák, Bělohoubek a Mašín. Svého soka, SK Olomouc, Hradec porazil 7:0 (3:0). V pondělí zvítězil v Přerově nad místním SK 3:0 (1:0).

Následovala remíza 0:0 v Jičíně a výhra doma nad SK Meteor Praha VIII. 5:0 (3:1). Začátkem května SK Hradec zvítězil ve Dvoře Králové 5:1 (3:1) a na svém hřišti, za stálého deště, přehrál celek SK Česká Brněnská Technika 8:1 (3:1).

V sobotu 16. a v neděli 17. května v Hradci hostovala Slavia Praha. Oba své zápasy vyhrála, 6:3 a 2:1. Ve dvojzápase s Jaroměří byl Hradec lepší, doma zvítězil 3:0 (2:0), v Jaroměři remizoval 1:1.

V neděli 31. května a v pondělí 1. června hrálo v Hradci mužstvo SK Praha II. Domácí zvítězili 1:0 a 6:0. V záloze hrál Mácha a náhradník Srna, v útoku Slezák a Hodek. Další neděli Hradec remizoval v Pardubicích 1:1, a pak porazil Universitu Brno 12:0 (5:0).

Slavilo se 10 let výročí založení klubu. V pondělí 29. června hrála v Hradci Viktoria Žižkov, oslava se vydařila SK Hradec zvítězil 3:2 (1:0). Byl to poslední zápas jarní části, ve které SK Hradec sehrál 21 zápasů, 16 vyhrál, 3 remizoval a 2 prohrál (Slavia Praha), skóre 92:18. Vystřídalo se 26 hráčů, 21x nastoupili Bělohoubek, Hodek a Mácha, 20x Řehák, 18x Jánský a Rychman, 17x Bílý, 16x Valeš atd. Nejvíce branek dal Řehák-29.

Když 28. června 1914 byl v Sarajevě zavražděn následník trůnu Rakouska - Uherska Ferdinand de Este, vědělo se, že tato událost se jen tak lehce neodbude, a že to může mít vážné následky. Lidé uvažovali, co všechno Rakousko bude požadovat na Srbsku. Již tehdy čeští lidé cítili, že Německo a Rakousko připravuje válku, ale doufali, že nic se nestane. Jaké však bylo překvapení, když na den svaté Anny, dne 26.července 1914, se najednou rozkřiklo, že je mobilizace, a že ihned vojáci, kteří jsou na dovolené, musí narukovat a rovněž tak i záloha do 32 roků. U některých zbraní a služeb do 39 roků.

Veřejný život v českých zemích ochromila mobilizace a povolání značné části mužské populace do vojska. Původní částečná mobilizace osmi sborů z 26. července 1914 byla o pět dní později proměněna na mobilizaci všeobecnou, týkající se ročníků 1877 až 1892. Během srpna 1914 však byla do zbraně povolána také tzv. druhá výzva (muži ročníků 1872 až 1876) a navíc na jaře odvedení nováčci. Tak bylo počátkem září 1914 do vojska odvedeno již 22 ročníků, ovšem požadavek vojenské správy na další odvody neustával. Na podzim 1914 byly zavedeny mimořádné odvody (tzv. domobranecké prohlídky), jež se během války týkaly veškerého mužského obyvatelstva, celkem 36 ročníků z let 1865 až 1900. Zároveň s mobilizací byly prováděny rekvizice koňských potahů a povozů, v říjnu 1914 došlo k prvním rekvizicím potravin. Překotný růst cen životních potřeb se snažila vláda aspoň pozastavit zavedením maximálních cen již v prosinci 1914 a postupným zaváděním dalších prvků válečného hospodářství.

SK Hradec Králové v roce 1916

Po prohlášení války v prvním shonu válečných let sportovní činnost zcela utichla. Později se fotbal pomalu oživoval. Mužstva byla sestavována z vojáků na dovolené, nebo doma na léčení. Ve válečné době nebyly vedeny přesné záznamy o výsledcích jednotlivých zápasů. Velká nouze o palivo byla příčinou toho, že ohrada kolem hřiště byla lidmi téměř rozebrána a na hřišti nakonec zbyly jen branky a chatrná převlékárna.

Neznamená to, že fotbal přestal existovat. Jeho vývoj však válka neustále komplikovala. Pokaždé, když se v rámci SK Hradec Králové začal tvořit tým, skupinky hráčů znovu a znovu oblékaly uniformu a mířily na frontu.
Zatímco v Hradci fotbal skomíral, jinde se relativně držel. Samozřejmě, že častými odchody hráčů na frontu trpěly všechny kluby, přesto například sousední SK Pardubice se v roce 1915 zúčastnily X. ročníku Poháru dobročinnosti. Ve stejném roce se uskutečnilo alespoň válečné mistrovství Prahy, v němž triumfovala Slavia. V roce 1916 byl rakouským nařízením rozpuštěn ČFS, přesto provizorní zemský svaz uspořádal mistrovství v roce 1917. Opět se ho nezúčastnil žádný hradecký klub a Pardubice skončily poslední v tzv. sudé skupině II. třídy.

Ale fotbal se v Hradci hrál. Sezónu 1917 zahájil SK Hradec 1. dubna zápasem s Chrudimí. Domácí zahráli velmi dobře a zvítězili vysoko 12:3 (7:2). Střelcem dne byl Neuman, dal devět branek. Začátkem května v Hradci hostoval SK Meteor VIII. a odvezl si prohru 0:2. Bělohoubek a Neuman byli střelci zápasu. Z dalších výsledků stojí za zmínku výhra 4:1 nad výborným týmem SK Královské Vinohrady, dvě vítězství nad kladenským mužstvem Novoměstský SK 6:2 a 4:3. Na podzim se nevydařily zápasy s mužstvem SK Pardubice. A co víc, Hradec nedal ani branku. V Pardubicích prohrál vysoko 0:6, domácí odvetu 0:2.

Ještě před koncem války se začala rýsovat pravidelná východočeská soutěž. 25. listopadu 1917 byl na schůzi v Hradci Králové zvolen přípravný výbor pro ustanovení zdejší fotbalové župy. Předsedal mu profesor Pelikán, zástupce SK Jičín a Hradec měl v něm dva členy-Hlaváčka a Landu.

O čtyři měsíce později, 17. února 1918, zpečetilo vznik župy rozhodnutí obnoveného Českého svazu footballového, do I. třídy byly zařazeny SK Hradec Králové, SK Jaroměř, SK Jičín a SK Pardubice, do II. třídy SK Hradec Králové II, SK Chrudim., SK Jaroměř II., SK Jičín II., SK Josefov, SK Pardubice II., Pardubický Team, SK Přelouč a SK Vysoké Mýto.

V neděli 3. března 1918 zahájil SK Hradec sezónu zápasem se svým druhým týmem. Nedostatek tréninku byl znát, výsledek 7:1 nebyl důležitý. O týden později hostoval v Hradci první pražský soupeř. Vinohradský SK si z Hradce odvezl citelnou prohru 1:4. V obraně si výtečně vedl Šádek. Ani první mistrovský zápas, hraný v neděli 17. března, se nevydařil, prohra 2:5 (2:3) s tradičním rivalem SK Pardubice. Na začátku dubna jeli fotbalisté SK Hradec k mistrovskému utkání do Jičína. Válečná železnice moc nefungovala, a tak nezbylo nic jiného, než z Ostroměře dojít k zápasu pěšky...Únava byla znát, Hradec prohrál 1:2. Další prohra přišla 28. dubna s Jaroměří 1:2 (0:0).

Kraj královéhradecký k tomu napsal: "Porážka a ztráta dvou cenných bodů byla zaviněna jednak tím, že do mužstva již tak seslabeného v poslední chvíli museli býti stavěni noví 2 náhradníci, a ačkoliv byli k dispozice lepší lidé, zařazen byl hráč (protekční dítě), který po 4 léta míč na noze neměl. Toto sestavování mužstva jest konečně již stará bolest Hradce."

1. května se hrál v Hradci fotbalový turnaj ve prospěch Českého srdce. Vítězem se stalo první mužstvo SK Hradec. V té době v brance SK Hradec chytal Adamec, v obraně Zeman a Šádek, dále Josefovský, Hušák, Mácha, Slezák, Koza. Jarní sezónu zakončilo hradecké mužstvo 14. července výhrou 5:0 v Novém Bydžově. Premiérovým vítězem I. třídy župního přeboru se v roce 1918 stal SK Pardubice.

Začátkem srpna napsal Kraj královéhradecký v článku Týden války: "Ruské bojiště je dnes zase v popředí světového zájmu, neboť Amerika a Japonsko prohlásily, že se rozhodly zakročiti většími vojsky v Rusku, aby zajistily operace československých vojsk, pohyblivě operujících proti demoralizovaným rudým gardám bolševickým. Japonské voje zasáhly už v Sibiři. Anglické vojsko je nyní už také ve Vladivostoku, obsadilo Archangelsk, postupují v Murmansku. Československé vojsko postupuje celkem rychle a v německém seriosním tisku mluví se i akcích tohoto vojska celkem vážně. Jak se operace čtyřdohody v Rusku vyvinou, nelze říci, ale zdá se, že je tu míněn rozsáhlý podnik, proti němuž bolševici jsou bezmocní, a je tedy samozřejmo, že naznačují, že zasáhnutí centrálních mocností bylo by jim vítaným. O možnosti rychlé obnovy východní fronty úsudky se rozcházejí. Dnes se už vidí, že vyhlídky na skončení války v roce letošním zmizely."

1. září podnikl SK Hradec zdařilý zájezd do Jičína a zvítězil tam zaslouženě 3:2 (3:0). Potom ještě doma zdolal Jaroměř 3:0 (3:0), sehrál zápasy s SK Pardubický Team a AFK Union Žižkov a přišly události, které daly na fotbal zcela zapomenout.

V pondělí 28. října obdržel ve 20 hodin Jan Černý, starosta Věkoš a předseda okresní hospodářské rady, telefonický text prvního zákona Národního výboru v Praze o ustanovení samostatné Československé republiky a také zprávu o událostech v Praze.

Hradecké ulice ožily zpěvem národních písní, na domech zavlály prapory červenobílé i trojbarevné slovanské trikolóry.

V úterý 29. října bylo v jedenáct hodin dopoledne svoláno na Velké náměstí shromáždění všeho lidu. Zúčastnilo se jí více než třicet pět tisíc lidí. Na Bílé věži hráli trubači národní hymnu, bylo oznámeno a přijato ustavení Národního výboru.

Začínala se psát nová historie Hradce Králové, i ta fotbalová.

Nenahraditelné ztráty utrpěl SK Hradec,
do kabiny už nikdy nepřišli hráči, kteří padli na poli cti a slávy.

Byli to Hodek, Rychman, Melan, Majer, Hůrka, Janko, Böhm a Mifek.

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín