www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

6. díl: 1912

1912

Sezónu SK Hradec zahájil velikonočním zájezdem do Kladna. V neděli 7. dubna přišlo 300 diváků, hosté pouze v deseti hráčích. Po celý zápas foukal silný vítr, který ztěžoval kombinaci. SK Kladno zvítězilo 1:0 (1:0), především v první půli bylo lepším týmem. Na Velikonoční pondělí přišlo 700 diváků, hradečtí už hráli kompletní, ale na výsledek zápasu to žádný vliv nemělo. Domácí podali brilantní výkon a zaslouženě vyhráli 4:0 (2:0).

V neděli 14. dubna se v Hradci utkali dva rivalové východní Čech, z něhož SK Pardubice vyšly jako šťastnější vítěz. SK Hradec nastoupil kompletní, ale po celý zápas ho pronásledovala střelecká smůla. Hosté vedli brankou z penalty, ještě do poločasu přidali druhou.

Náladu vylepšila výhra nad Slavojem Žižkov 1:0 (0:0), jediným střelcem byl Machek. V tomto zápase se loučil útočník Řehák, který odešel do ciziny.

Těžký zápas s nepříjemným soupeřem, v sobotu 4. května přijel do Hradce SK Smíchov. Utkání skončilo 2:2 (1:2), za Hradec stříleli Neuman a Hodek.

SK Hradec získal posilu. Stal se jí bývalý hráč ČAFC a Sparty Emanuel Röscher Emanuel Röscher a hned nastoupil v zápase s Mladoboleslavským SK a pomohl domácím k výhře 6:0 (1:0).

V neděli 9. června přijela do Hradce AC Sparta. Po výtkách, že nedbá důstojné reprezentace klubu, vypravila do Hradce kompletní tým, který zahrál velice dobře. Hrálo se za úmorného vedra a téměř dva tisíce diváků se skvěle bavilo. Domácí kladli tuhý odpor, ale na branky Špindlera, Fivébra a Piláta odpovědět nedokázali.

16. června ukončil Hradec jarní sezonu na domácím hřišti výhrou nad AFK Kolín 2:0 (1:0).

6. a 7. července sehrál dva zápasy ve Dvoře Králové. V obou exceloval a výsledkem byly dvě výhry. 3:0 (3:0) a 7:0 (4:0). Z deseti vstřelených branek jich Neuman dal šest.

Letní družstvo sehrálo v létě 11 zápasů. Nechyběl samozřejmě oblíbený výjezd do Červeného Kostelce ve dnech 3. a 4. srpna. Domácí byli posíleni hráči z Prahy a po oba dva dny byli více než rovnocenným soupeřem. SK Hradec vyhrál v sobotu 4:1 (1:0) a v neděli 5:3 (4:1). Zápasy sledovalo 1500 diváků!

Z těch jedenácti zápasů SK Hradec deset vyhrál s celkovým skóre 49:15. Neuman dal 23 branek, Machek 8, Petrovický 6, Hodek 6, Borek 2, Kůžel 2, Valeš 1, Melan 1.

Český svaz fotbalový vyhlásil 6. července 1912 povinné mistrovství pro 30 klubů, které je považováno za oficiální začátek nejvyšší fotbalové soutěže. Mužstva byla rozdělena do čtyř skupin. V České I. třídě bylo osm klubů: Sparta, Slavia, Viktoria Žižkov, SK Kladno, Olympia Praha, ČAFC Vinohrady, Meteor Praha VIII a SK Pardubice. Šest týmů z Plzně vytvořilo další skupinu. SK Olomouc, SK Přerov, Haná Kroměříž a Moravská Slavia Brno, to byla skupina Morava. SK Hradec Králové byl ve dvanáctičlenné skupině České druhé třídy. Za soupeře měl AFK Kolín, SK Praha VIII, SK Smíchov, Sparta Kladno, SK Libeň, AFK Vršovice, Slavoj Žižkov, SK Bubeneč, Union Žižkov SK Letná a Meteor Vinohrady. Bylo to první vážné srovnání výkonnosti pražské a mimopražské kopané. Některé kluby se cítily být zařazením ošizeny, a ČAFC si skutečně prosadil výměnu se svým mladším vinohradským soupeřem Meteorem.

Povinné mistrovství začalo 15. září 1912. Brzy se ovšem ukázalo, že je to napoprvé příliš velké sousto, sehrání tolika zápasů vyžadovalo přísný termínový režim a kázeň účastníků. Vliv mělo i nepříznivé počasí, nesehrála se celá řada zápasů. Také nedohrané prosincové derby po vyloučení obou středních záložníků, způsobilo nedodržení původně stanoveného programu. Výsledky skupiny, ve které hrál SK Hradec, se kromě dvou, nedochovaly. (viz dále). Až na jaře 1913 Svaz ztratil trpělivost a Spartě přiznal v derby kontumační vítězství. Nyní bylo tedy známé definitivní pořadí premiérového šampionátu.

Závěrečné zápasy už měly předem stanovený klíč. V březnu 1913 AFK Kolín porazil SK Plzeň 3:2 a v červnu Sparta Moravskou Slavii Brno 6:3. V neděli 15. června 1913 se hrálo první finále a Kolínští dosáhli na hřišti Sparty překvapivé remízy 1:1. Muselo se hrát pochopitelně znovu, AFK Kolín žádal, aby se hrálo na jeho hřišti, ale ČSF jeho oprávněný požadavek zamítl. O tom, kde se bude hrát, rozhodoval los a ten promluvil znovu ve prospěch Sparty. 31. srpna 1913, ve druhém finálovém zápase, Sparta zvítězila 4:0 a stala prvním mistrem Čech.

Ale vraťme se zase zpět do roku 1912. Podzimní sezónu zahájil SK Hradec v Praze výhrou nad SK Libeň 2:0 (0:0). Hrálo se na hřišti menších rozměrů, v prvním poločase byla hra vyrovnaná, pak Libni začaly docházet síly a toho Hradec využil a vstřelil Machkem ve 33. a 44. minutě dvě branky.

V sobotu 28. září zavítal do Hradce druhý klub z Anglie, Jesus College FC Oxford.

SK Hradec těsně prohrál 1:2 (1:1), jediný gól dal Machek z přihrávky Petrovického. Pěkný výkon podali Žabokrtský, Borůvka, Černý, Machek a Petrovický.

6. října SK Hradec neuspěl v mistrovském zápase v Kolíně. Domácí AFK byl po celý zápas lepší, a to ještě několik šancí neproměnil. Prohra 1:3 (0:2) byla zasloužená, snižoval Hodek.

Špatnou náladu trochu vylepšila výhra nad vinohradskými studenty, zklamáním byla velmi slabá návštěva. SK Hradec-Meteor Vinohrady 6:0 (3:0), tři branky Neuman, dvě Machek, jednu Hodek. V neděli 20. října nestačilo Hradci ani vedení 2:0, branky Neuman, Machek, aby na velmi těžkém a blátivém terénu zdolal v dalším mistrovském zápase SK Smíchov. Po změně stran hosté zcela ovládli hru a v Hradci zvítězili 4:2.

Závěr roku odehrál Hradec 3. listopadu v Pardubicích a překvapivě vyhrál 4:3 (1:1). SK Pardubice se čtyřmi úplně novými hráči, hrálo se s chutí a slušně. Překážkou byl špatný terén a škaredé počasí, jednu chvíli dokonce padal sníh.

 

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín