www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

5. díl: 1911

1911

Sezona začala až v neděli 2. dubna vítězstvím nad SK Náchod 10:0 (6:0). Ale pak již přišly jen porážky. S Meteorem Vinohrady 0:3, s SK Smíchov 0:6, s SK Pardubice 0:6 a se Slavojem Žižkov 1:4. Věru, neradostná bilance...Až v neděli 21. května se domácí příznivci dočkali konečně výhry. Vítězství nad SK Bubeneč 3:2 (2:2) bylo více než vydřené.

Na dva zápasy přijela do Hradce Králové SK Olympia Plzeň. V neděli 4. června skončilo utkání nerozhodně 3:3 (2:2), góly stříleli Machek, Neuman a jednu si dali hosté sami. Druhý den se hrála odveta, ve které se trefili Machek, Neuman a Petrovický. Příznivci se radovali z vítězství 3:0 (2:0) a líbili se jim výkony Neumana, Žabokrtského, Kůžela, Černého a Rychlíka.

Za týden se zdařila odveta s rivalem z Pardubic. Za řízení sudího Fráni, který „mnoho neviděl a také nepískal," zvítězil domácí SK Hradec 3:2 (2:0), Neuman, Machek a Janek byli střelci branek.

SK Hradec Králové v roce 1911

SK Hradec Králové v roce 1911.
Nahoře zleva: ? Borůvka, Mareš, Mifek, Hodek, uprostřed zleva: Černý, Neuman, předseda Komárek, Žabokrtský, dole: Petrovický, Sikáček, Machek

Bylo to úspěšné období. Ve čtvrtek 15. června si z Hradce odvezl prohru 3:2 celek AFK Kolín, dvakrát byl úspěšným střelcem Řehák, jednou Kůžel. Jarní sezonu zakončila výhra nad Unionem Žižkov 1:0, kterou zařídil svojí střelou Machek.

Rudolf MaštaOpět začaly prázdniny a s nimi i zájezdy, na které zavzpomínal bývalý hráč Rudolf Mašta:

"My jsme byli tenkrát opravdoví amatéři. Jezdili jsme pouze za cestovné a účelem našich zájezdů byla jen propagace sportu. Nejdále jsme hráli v Plzni a na Kladně. Ale nejvíce jsme se těšili na pouť do Červeného Kostelce, kde jsme vždycky hráli dva dny. Tam jsme byli výtečně pohoštěni a nejlépe jsme se pobavili, a také tamější ženský svět se na nás těšil. A není divu. V našem mužstvu byli samí „ostří hoši" a výborní tanečníci, vesele jsme o pouťovém věnečku vytáčeli. Tam také nechal náš milý přítel Hodek své srdce a psával od té doby zamilované dopisy své „Bohušce."

 

Podzimní sezona začala v neděli 17. září. V Hradci hostoval celek SK Náchod, který na domácí vůbec nestačil. SK Hradec zvítězil 7:0 (3:0), tři branky dal Neuman, dvě Řehák, jednu Hodek a náhradník Vomáčka z penalty. Na hřišti se sešla sestava: Holický-Žabokrtský, Borůvka-Černý, Kůžel, Sikáček-Petrovický, Vomáčka, Neuman, Řehák, Hodek.

Další neděli SK Hradec porazil Českou Skalici 12:0 (7:0), zastřílel si Neuman, který se trefil čtyřikrát, i Petrovický se třemi zásahy. Skóroval také náhradník Žacký.

Ve čtvrtek 28. září kanonáda Neumana pokračovala, čtyři branky od něho dostalo Nové Město nad Metují. Celkový výsledek 9:1 (3:1).

V neděli 1 října vyrazil SK Hradec do Pardubic. Opět střílel Neuman, ale jeho jediná branka porážku 1:2 neodvrátila. Zápas se příliš nevydařil sudímu Pleskotovi, který hosty několikrát poškodil.

Na porážku hradečtí rychle zapomněli a své příznivce potěšili výhrou nad Meteorem Vinohrady 5:2 (2:2). Střelecky se zaskvěl Řehák, střílel třikrát, trefili se ještě Neuman a Machek.

Vítězství v Novém Bydžově 2:0 docílil SK Hradec pouze v deseti hráčích, a ještě se čtyřmi náhradníky. Neděle 22. října přinesla výhru nad Viktorií Vinohrady 2:0 a branky Neumana a Sikáčka.

Za týden byl v Hradci fotbalový svátek. Přijela AC Sparta Praha. Domácí nastoupili v neobvyklém složení, Řehák v obraně, Janek na levé spojce. První poločas měli ve své moci, Janek dal dvě branky, jednu Hodek a bylo z toho senzační vedení 3:0. Ve druhé půli hosté přidali, skóre vyrovnali, ale i tak výsledek 3:3 byl skvělý.

Rozjetí domácí ve středu 1. listopadu „přejeli" SK Pardubice 4:1 (1:1), dva góly dal Řehák, jeden Neuman a Petrovický. Střelecky se domácím dařilo i v zápase s Novým Bydžovem 6:1 (2:0), Neuman se trefil čtyřikrát, dvakrát Řehák. Zajímavostí bylo, že za hosty nastoupil v obraně zakladatel AC Sparty Petrus.

Josef Bělka19. listopadu byl SK Hradec pozván k odvetě na Spartu. Byl to zápas plný zvratů, do poločasu vedli hradečtí 3:1. Pak však nastoupil Josef Bělka, průbojný hráč a obávaný střelec. Ve druhém poločase vstřelil 7 branek a konečný výsledek zněl. AC Sparta-SK Hradec 10:3.

 

JOSEF BĚLKA ⋆20.2.1886

Obávaný kanonýr předligové éry se narodil v Nehvizdech.
Střídavě nastupoval za Slavii i Spartu. V letech 1905-1906 hrál v rudém dresu. Pak v sešívaném mezi lety 1907-1909, načež přestoupil do Sparty. O jeho návratu zpět do Slavie rozhodlo jeho vyloučení na Kladně v roce 1912. Když trestní komise vynesla trest, sparťanští funkcionáři za hráčovo snížení trestu, které spočívalo v dočasném zastavení herní činnosti, nijak neorodovali. To Bělku naštvalo a vrátil se zpět do Slavie, kde vydržel až do roku 1918.
Za Slavii odehrál víc než 300 utkání a získal s ní titul ČSF v roce 1913.

 

Fotografie

Plakát na zápas proti Spartě Praha dne 29.10.1911

Plakát na zápas proti Spartě Praha dne 29.10.1911

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín