www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

Úvod » Seriály » Historie fotbalu v Hradci Králové » 2. díl: 1906 - 1907

2. díl: 1906 - 1907

1906

Časopis Ratibor v čísle 12 v sobotu 24. března.

„Hřiště. Klub zdejších cyklistů požádal městské zastupitelstvo o vhodné místo pro hřiště za obchodní akademií, aby řemeslná a studující mládež nemusela hrát na nevhodném hřišti, bezprostředně ležícím u jatečního kanálu. Žádost přikázána byla pevnostnímu výboru a lze se nadítí, že humánní pánové věnují prostranné místo k záchraně nepevného zdraví naší „naděje vlasti", když by zároveň výhodně byl upraven terén pro jízdu na kole."

V neděli 22. dubna sehrál Sportovní Královéhradecký kroužek footballový na hřišti za vojenskou plovárnou, o 3 hodině odpolední, zápas s mužstvem SK Pardubice. Přišlo 500 natěšených diváků, kteří viděli vítězství svých miláčků 8:1 (3:1). Radost z vítězství nad rivalem kazila jen skutečnost, že hosté přijeli s rezervním týmem.

O týden později porazili domácí celek z Nového Města nad Metují 8:0. Výjezd do Pardubic v neděli 13. května se příliš nevydařil, domácí byli přece jen o krůček dál, výsledkem byla porážka 0:5. Na další neděli byl plánován zápas s SK Kostelec nad Orlicí. Soupeř nepřijel, protože výjezd do Hradce zakázal ředitel školy. Narychlo se sehnala náhrada a „Old Boys" Hradec dostali nadílku 10:0 (4:0).

14. června hostoval v Hradci první pražský klub-Viktoria Žižkov. K tomuto zápasu dostali všichni hráči nové, žluté kopačky a jen na brankáře Hlaváčka se nedostalo, protože se soudilo, že hráč v brance kopačky nepotřebuje. Hlaváček zármutkem nad tím, že je nedostal, pustil 8 gólů...Výsledek 0:8 (0:3).

O tři později, v neděli 17. června, už utkání s dalším pražským celkem dopadlo o mnoho lépe. Ještě 5 minut před koncem vedli hradečtí na SK Čechií Karlín 2:1, ale výhru neudrželi. I tak výsledek 2:2 (1:1), byl velice cenný.

Poslední jarní zápas se hrál v neděli 24. června a SK Hradec porazil SK Jičín 6:2. Další výsledky v tomto roce. Chlumec 10:5, Jaroměř 11:0, v Jaroměři 3:0, Dvůr Králové 7:0, Kolín v Kolíně 2:4, Čechie Kolín 8:0. V neděli 23. září se slavila výhra nad SK Slavoj Žižkov 4:0 a konečně 18.listopadu hradečtí porazili poprvé SK Pardubice 2:0.

S.K. Hradec Králové 1906

S.K. Hradec Králové 1906. Stojící zleva: Mareš, Bohdanecký, Komárek, Schejbal, Janko, Černý.
Sedící uprostřed zleva: Hodek, Neuman, Žabokrtský, Hlaváček.
Dole sedí zleva. Hůrka, Mašta.

Korespondenční lístek útočníka Josefa Hodka

Útočník Josef Hodek nestřílel jen góly, ale hledal i soupeře. (z archivu Radka Kliera)

Korespondenční lístek útočníka Josefa Hodka

 

1907

Unikátní foto hřiště SK Hradec u nemocnice

Unikátní foto hřiště SK Hradec u nemocnice

Zajímavě začal další fotbalový rok. Na prvního dubna se vyjednal zápas s Moravskou Slavií Brno. Ale pak zasáhla příroda, přišla povodeň, která zaplavila hřiště. Rychle se muselo hledat náhradní řešení, nakonec se zápas odehrál na louce za kanálem, výhra 4:2 byla zasloužená.

V neděli 7. dubna porazil SK Hradec „Volné sdružení chrudimských studentů" 4:1 (1:1), další neděli SK Horymír Dvůr Králové 8:0 (3:0). Sérii dubnových úspěchů ukončila porážka na domácím hřišti 21. dubna s SK Jičín 2:3 (0:1).

Na starém hřišti za vojenskou plovárnou sehrála v neděli 28. dubna kvalifikační zápas obě mužstva SK Hradec s výsledkem 9:0 pro první tým.

V neděli 5. května vyrazil SK Hradec k odvetě do Brna s Moravskou Slavií. Zápas se nevydařil, porážka 1:5 bolela. Ale přijetí výpravy bylo velmi srdečné, na večerním banketu se snažil tehdejší předseda Moravské Slavie profesor Karásek hosty přesvědčit, že „to vlastně vyhráli", protože jsou první české mužstvo, které hrálo na Moravě.

V jarní sezoně sehrál SK Hradec 15 utkání, sedm vyhrál, jedno remizoval (s Novoměstským SK 1:1) a sedm prohrál. Skóre 57:37.

Za zmínku stoji dva zápasy s SK Pardubice. Opět se s nedalekým rivalem nedařilo. V neděli 26. května na domácím hřišti SK Hradec podlehl 1:3 (0:1), prohrál i odvetu v Pardubicích ve čtvrtek 30. května 0:5.

Přes léto hrál tzv. „Letní team", což byl výběr prvního a druhého mužstva. V průběhu července a srpna porazili SK Nový Bydžov 4:0, SK Horymír Dvůr Králové 1:0 a v odvetě vyhráli v Bydžově 3:2. Pan předseda Komárek dal tou dobou postavit na hřišti ohradu.

Podzimní se sezonu měli hradečtí zahájit v neděli 8. září zápasem s SK Meteor, ale utkání se neuskutečnilo. Premiéru viděli hradečtí diváci až v neděli 15. září, kdy domácí hoši porazili SK Čechii Karlín 4:0.

Podzimní část fotbalového roku 1907 byla pro SK Hradec úspěšnější. Sehrál deset zápasů, šest vítězných, jeden nerozhodně (18. října s Old Boys Slavie Praha 3:3, hráno v Praze za velmi četné návštěvy) a tři prohrál. V Kolíně s AFK 1:5, v Pardubicích 1:2, ale také s 28. pěším plukem Praha 1:2.

Úspěchem byla výhra 13. října nad týmem SK Pardubice 2:1 (0:1) a poslední zápas sezony, 17. listopadu, kdy se zdařila odveta proti AFK Kolín s výsledkem 2:0 (0:0).

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín