www.sportpodbilouvezi.cz
Sport pod bílou věží - autor webu:
Tomáš Rademacher
Telefon: +420 602 168 9101
Web: www.sportpodbilouvezi.cz

Sport pod Bílou věží na Facebooku Navštivte Sport pod Bílou věží na Google+ Navštivte Sport pod Bílou věží na YouTube

Novinky

Zpátky pod Lízátky. Nová kniha Michala Petráka. V minulých dnech vyšla kniha kolegy Michala Petráka, mapující minulost i současnost fotbalového stadionu v Hradci Králové. Nejnovější fotografie v knize byly pořízeny opravdu jen před několika málo dny.

Publikace ČERNOBÍLÁ HISTORIE 110 LET FC HRADEC KRÁLOVÉ

Společnými silami Michala Petráka, Jiřího Rádla a Tomáše Rademachera vyjde v příštích dnech bohatě ilustrovaná publikace, mapující 110 let historie královéhradeckého fotbalu.

Sport pod Bílou věží v Hradeckém deníkuMiluje sportovní historii a je hrdý Hradečák. Připomíná staré časy | Hradecký deník | 8.5.2014

Jedinečná možnost získat přímo od autora knihu HISTORIE HOKEJE V HRADCI KRÁLOVÉ

Publikace „Historie ledního hokeje, aneb led byl poněkud měkký" je koncipována jako kronika, seznámí čtenáře s počátky ledního hokeje v Hradci Králové a provede ho všemi  sezónami od roku 1930 do roku 2008.

11. díl: 1920

1920

V sobotu 24. ledna se konala v sále hotelu Adalbertin XVII. řádná valná hromada SK Hradec Králové. Zpráva sekretáře Poláka podala důkaz veliké práce od roku 1918, peněžní obrat 470 000,- Kč zařadil klub finančně na přední místo v republice. Klub měl 376 členů, 9 zakládajících. Předsedou byl opět zvolen Josef Ježek, členy výboru byli: Jan Uher, Ervín Nápravník, František Hlaváček, František Polák, Josef Kašpar, Václav König, Josef Landa, František Máslo, Zdeněk Helly, slečna Lola Kozová, Arnošt Dvořák, Josef Jirout, Karel Rejfek a Jindřich Beneš.

V neděli 14. března hostovala v Hradci rezerva SK Slavie. Tvrdé utkání skončilo nerozhodně 3:3 (1:1), domácí si dali vlastní gól a z každého mužstva byl vyloučen jeden obránce.

O týden později se v Hradci hrál mistrovský zápas povinného mistrovství první třídy Východočeské župy fotbalové. V derby s týmem SK Pardubice Hradec prohrál 1:2. V této soutěži, která skončila v neděli 16. května, sehrál SK Hradec sedm zápasů. Pět na domácí půdě, dva na hřištích soupeřů. Domácí zápasy zahájila již zmíněná porážka s 1:2 s mužstvem SK Pardubice. Následovaly výhry: Studentská XI. Pardubice 3:0, SK Jaroměř 3:2, SK Pardubický Team 6:1, SK Čechie Hradec Králové 2:0. V Chrudimi SK Hradec zvítězil 8:0, ve Svítkově 4:1. Šest výher, jedna prohra, dvanáct bodů a skóre 26:6. Nejvíce branek nastříleli Vlček a Slezák.

Sportovní oslavu 1. máje v Hradci pořádal SK Hradec s místní posádkou ve dnech 1. a 2. května. V programu byl běh na 10 000 metrů s vojenskou polní výstrojí, přespolní běh na 5 000 metrů, zápasy volejbalové a basketbalové. Dámské družstvo házené sehrálo zápas s SK Choceň. Dvě dvojice vojínů z Českých Budějovic předvedli propagační zápasy v boxu, k vidění byla prostná cvičení vojínů a americké hry. Fotbalisté SK Hradec zvítězili 3:1 nad týmem SK Český Lev Plzeň. Jiráskovy sady, ve kterých se konaly zápasy tenisové a koncerty posádkové hudby, byly spojeny se hřištěm SK Hradec pontonovým mostem. Oslavy se staly dostaveníčkem sportumilovného obyvatelstva města i okolí.

23. května vyrazili fotbalisté Hradce do Pardubic. Výjezd nebyl úspěšný, zápas skončil porážkou 2:5 (0:4). Hned následující den se hrála v Hradci odveta. I tady slavilo výhru mužstvo SK Pardubice 2:4 (0:4), i když téměř celý zápas hrálo bez zraněného Trojana.

V sobotu 12. června se v Pardubicích hrál zápas klubů hradeckých proti klubům pardubických ve prospěch výpravy na VII. letní olympijské hry v Antverpách. Devět hráčů SK Hradec a dva hráči Čechie reprezentovali Hradec Králové, sedm hráčů SK Pardubice, dva ze Studentské XI. a dva z Pardubického Teamu, Pardubice. Remíza 3:3 slušela oběma celkům, hradečtí vynikli v kombinaci a míčové technice, pardubičtí měli lepší obranu. Rozhodčí Maršíček, kterého předcházela pověst jednoho z nejlepších, bezdůvodným vyloučením dvou hráčů, podivným pískáním a přehlížením offsidů a tvrdé hry, neuspokojil.

Dvoudenní zájezd absolvovali v sobotu 19. června a v neděli 20. června fotbalisté SK Hradec do Plzně. SK Viktorii Plzeň porazili 2:1 (1:1) brankami Vlčka a Petrovického, v neděli prohráli s Českým Lvem 0:1 (0:0). Do zápasu nastoupili pouze v deseti lidech a pro další zranění dohráli o devíti hráčích. Vítězný gól domácích padl v poslední minutě z penalty...

27. července oslavil 50 narozeniny Jan Pleskot, nejstarší český fotbalový soudce, který po hřištích pohyboval neuvěřitelných 19 let.

V průběhu prázdnin roku 1920 vyrazili hradečtí fotbalisté do Ostravy, kde zvítězili dvakrát nad mužstvem Beskyd-Orlová 4:0 a 6:2, a také na Slovensko, do Nových Zámků, kde oslnili skvělou hrou a odvezli si výhry 7:1 a 6:1.

První podzimní utkání na domácím hřišti se ale moc nevydařilo. Ve vyrovnaném zápase, ve kterém létaly jiskry na obě strany, SK Hradec remizoval s SK Třebechovice 2:2 (2:2). Obě branky domácích střílel Valenta, hosté vyrovnali z penalty.

Josef BalcarVrcholem podzimu byl turnaj o „Hradecký putovní pohár", který pořádal na svém hřišti SK Hradec ve dnech 16. a 17. října. Vklad byl K 30,- za každý klub, výbor SK Hradec obstaral hromadné levné stravování a nocleh zdarma. Na společném večeru se navázaly a utužily přátelské styky nutné pro dobro východočeského sportu. Turnaj zahájil SK Hradec vítězstvím nad rezervou SK Pardubice 3:0 (2:0), dvě branky střílel Valenta, jednu Petrovický. V dalším zápase porazil SK Týniště 2:0 (0:0), když nastoupil s několika náhradníky. V semifinále byl soupeřem domácích SK Náchod, Hradec předvedl skvělou hru a po výhře 3:0 (2:0) zaslouženě postoupil do finále. Ve druhém semifinále porazila Čechie Hradec SK Pardubický Team 1:0, brankou z penalty. Finálový zápas byl jednostrannou záležitostí SK Hradec. Domácí předvedli výbornou hru ve všech řadách, Čechie nevydržela ostré tempo a výsledek byl jednoznačný. 10:0 (5:0). Pět gólů dal Balcar, dalšími střelci byli Slezák a Valenta.

Poslední říjnový týden byl zápasově velmi bohatý a také velmi úspěšný. V neděli 24. října SK Hradec slavil výhru na týmem SK Sparta Nymburk 6:0 (4:0). Domácí zahodili mnoho vyložených šancí a uspokojili pouze v prvním poločase.

Ve čtvrtek 28. října hostil domácí SK Hradec mužstvo Č.A.F.K.Vinohrady. Hosté se představili jako tvrdý celek, který vyhledával ostré souboje, neustále diskutující s rozhodčím, který na tento zápas vůbec stačil. Hradec zahrál dobře a zvítězil 3:1 (1:1).

V neděli 31. října dorazilo ke dvěma zápasům do Hradce mužstvo SK Libeň. Ten den domácí zvítězili 4:0 (1:0), v pondělní odvetě 6:1 (5:0). Oba zápasy byly celkem vyrovnané, ale hosté doplatili na střeleckou nemohoucnost. Na požádání třebechovického klubu a pro jeho finanční posílení uspořádal SK Hradec Králové zájezd do Třebechovic se svým prvním mužstvem, ve kterém chyběl jen obránce Zeman. Hradec nemohl na nezpůsobilém, malém hřišti ukázat svoji třídu, i tak zvítězil 2:0 (0:0). Skvěla zachytal domácí brankář, který chytil přes třicet těžkých ran. Výborně hrál Koza a Slezák, branky stříleli Valenta a Petrovický. To vše v neděli 7. listopadu.

Velice příjemné listopadové počasí přálo fotbalistům. 14. listopadu hrál SK Hradec ve Dvoře Králové a zvítězil 6:2 (4:1). Byla to cenná výhra, protože do Dvora mužstva nejezdila ráda kvůli nesportovnímu obecenstvu. O týden později se hrálo v Hradci derby. I když dal Balcar v prvních 15 minutách dvě branky, skončilo utkání nerozhodně 2:2 (2:0). Obě mužstva byla nekompletní, hrálo se nervózně, ale vzácně fair.

Posledním zápasem sezóny byla odveta v Pardubicích. Až 300 fanoušků vyrazilo do Pardubic podpořit svůj tým. Společný odjezd byl v neděli 28. listopadu o jedné hodině odpolední z vlakového nádraží. Ale moc radosti ze zápasu neměli. Hradec vydržel jen v prvním poločase, ve kterém obdržel jednu branku. Ve druhé půli, zřejmě unaven tempem zápasu, odpadl a domácí vytrvale obléhali hradeckou branku, a ještě dvakrát se trefili. Soudce vyloučil po jednom hráči u každého mužstva. Konečný výsledek posledního zápasu roku 1920 zněl: SK Pardubice-SK Hradec 3:0 (1:0).

První mužstvo sehrálo v roce 1920 58 zápasů. 41 vyhrálo, 12 prohrálo a 5 skončilo nerozhodně. Celkové skóre 197:79. Na domácím hřišti odehrálo 37 zápasů, venku 21. Hrálo se na Slovensku, v Ostravě, v Praze-Libni, Plzni, Pardubicích, Jičíně, Kolíně...

Opora Hradce Jan Řehák už v sezoně 1919-20 hrál za Red Star Paris (pátý zleva za míčem)

Opora Hradce Jan Řehák už v sezoně 1919-20 hrál za Red Star Paris (pátý zleva za míčem)

Studentská XI. SK HK - 25. srpna 1920

Studentská XI. SK HK - 25. srpna 1920

Benjamínci SK HK před vítězným zápasem proti SK Kukleny (6:1)

Benjamínci SK HK před vítězným zápasem proti SK Kukleny (6:1)

 

Web podporují
BRUNOTTI značkové módní a sportovní oblečení pro léto i zimu KOMPLEXNÍ FINANČNÍ SLUŽBY Hradec Králové Fotbal magazín